Ήρθε από την Αυστραλία για να αλλάξει τα δεδομένα στον τρόπο αντιμετώπισης του πόνου. Η τεχνική Bowen (από το όνομα του ανθρώπου που την εμπνεύστηκε) ή σύστημα Bowtech αποτελεί μία εναλλακτική, ολιστική, μέθοδο θεραπείας χάρη στην οποία το σώμα ανακτά την ισορροπία του και απαλλάσσεται από κάθε ενόχληση. Κάτι πολύ περισσότερο από μασάζ, αλλά με πολύ πιο ήπια προσέγγιση, η πρωτοποριακή αυτή τεχνική  έχει επίσης αποδειχτεί μοναδική στην ίαση όχι μόνο των σωματικών προβλημάτων αλλά και των ψυχικών (όπως stress ή κατάθλιψη). Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι παρόλο που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50σήμερα εφαρμόζεται σε συνολικά πάνω από 60 χώρες σε όλες τις ηπείρους.


Γνωρίστε και εσείς λοιπόν το Bowtechκαι ανακαλύψτε την πιο ήπια και αποτελεσματική μέθοδο και δώστε στο σώμα σας την ευκαιρία να διορθώσει όλα τα «κακώς κείμενα» που το απασχολούν. 

Πώς λειτουργεί το σύστημα Bowtech


Οι λεπτές, μη επεμβατικές κινήσεις είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Bowtech το οποίο δεν επιβάλλει ένα θεραπευτικό μοντέλο αλλά επιτρέπει στο σώμα να ενεργοποιήσει λειτουργίες που θα ενισχύσουν μόνο τις φυσικές του δυνατότητες εξισορρόπησης και θεραπείας. 


Κάθε κύτταρο επεξεργάζεται με ακρίβεια το πώς θα επιφέρει την βελτίωση στις δομές του σώματοςκαι την ισορροπία των συστημάτων. Το σώμα έχει βαθιά γνώση και ξέρει πώς να θεραπεύσει τον εαυτό του.Αλλά μερικές φορές το άγχος, οι συνθήκες ζωής, οι μη εργονομικές θέσεις εργασίας, ύπνου και ανάπαυσης, οι ανθυγιεινές συνήθειες, οι καταστροφικές συμπεριφορές εμποδίζουν τις ικανότητες αυτο-φροντίδας. 


Φανταστείτε το σώμα λοιπόν σαν ένα σύνολο μουσικών οργάνων σε μία συναυλία: αν ένα όργανο χάσει τον τόνο και δεν μπορεί να εναρμονιστεί τότε αποσυντονίζεται όλο το μουσικό σύνολο. Το Bowtech προορίζεται ακριβώς για να επαναφέρει όλη αυτήν τη χαμένη αρμονία και ισορροπία. 

Πώς λειτουργεί η τεχνική Bowen; 

Η τεχνική Bowtech αποτελείται από μια σειρά απαλών κινήσεων που εκτελούνται με τον αντίχειρα και τα δάχτυλα στους μύες, τους τένοντες και τον συνδετικό ιστό σε συγκεκριμένες περιοχές, σε όλο το σώμα, διάσπαρτες με ελάχιστες παύσεις δύο λεπτών. Η θεραπεία είναι πολύ ήπια, χαλαρωτική και απαλή. Διεγείρει τη ροή ενέργειας ωθώντας τους αυτοθεραπευτικούς πόρους του σώματος για να αναδιοργανωθεί, να αναγεννηθεί και να ανακτήσει τη βέλτιστη ισορροπία το συντομότερο δυνατόν. 

Οι κινήσεις που χρησιμοποιεί η μέθοδος, είναι συγκεκριμένες και στοχευμένες. Γίνονται σε σημεία κλειδιά στο σώμα, όπου αυτά με τη σειρά τους μεταφέρουν το ερέθισμα μέσω του περιφερικού νευρικού συστήματος στον εγκέφαλο. Εκεί ξεκινά αποκωδικοποίηση των σημάτων, η ανάγνωση των προβλημάτων και εν τέλει η θεραπεία τους. Ανάμεσα σε αυτές τις κινήσεις υπάρχουν μερικές παύσεις μερικών λεπτών. Τόσων όσων χρειάζεται στο σώμα να λάβει και να αποκωδικοποιήσει το ερέθισμα που προηγήθηκε.

Κατά τη διάρκεια αυτών των παύσεων ο θεραπευτής βγαίνει από το δωμάτιο. Έτσι το σώμα έχει χρόνο για να λάβει το μήνυμα σε κυτταρικό επίπεδο και να ανταποκριθεί στο ερέθισμα που ελήφθη όπως μπορεί.

Πώς γεννήθηκε το Bowtech


Όλα ξεκίνησαν όταν στα τέλη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Αυστραλός Τομ Μπόουεν (TomBowen) ο οποίος δούλευε σε εργοστάσιου τσιμέντου αλλά με βαθιά γνώση για τα έμβια όντα, άρχισε να προσφέρει τις θεραπευτικές του ικανότητες στους συναδέλφους του. Και ήταν απόλυτα επιτυχής η κάθε προσπάθειά του να μειώσει τον πόνο σε εκείνους που τον αντιμετώπιζαν ειδικά έπειτα από κάποιο ατύχημα. Η φήμη του δεν άργησε να εξαπλωθεί αφού όλο και περισσότεροι τον αναζητούσαν για να δώσουν λύση στο πρόβλημά τους. Σύντομα, ο Τομ Μπόουεν άφησε το εργοστάσιο και άνοιξε τη δική του κλινική στο Geelong, στην Πολιτεία της Βικτώριας.  


Το 1975, μια κυβερνητική έρευνα για τον κόσμο της εναλλακτικής ιατρικής τεκμηρίωσε ότι ο Τομ Μπόουεν θεράπευε περί τους 13.000 ανθρώπους τον χρόνο, ένας απίστευτος αριθμός δεδομένης και της έλλειψης οποιασδήποτε άμεσης διαφήμισης. Η αποτελεσματικότητα της Bowtechτεχνικής ήταν αρκετή για να την κάνει διάσημη. 


Το 1974 είναι μία χρονιά επίσης σταθμός καθώς εκείνη τη χρονιά o οστεοπαθητικός  Όσβαλντ Ρεντς (Oswald Rentch) και η σύζυγός του Ελέν, έγιναν συνεργάτες του Μπόουεν στην κλινική, έμαθαν την τεχνική, τεκμηρίωσαν τη χρήση της και έθεσαν τα θεμέλια για τη διδασκαλία της. 


Η συνεργασία με τον δημιουργό της τεχνικής συνεχίστηκε μέχρι το 1982, όταν ο θρυλικός Τομ  Μπόουεν απεβίωσε. Το 1987 δημιουργήθηκε πια η περιώνυμη The Bowen Acade my of Australia, με σκοπό τη διατήρηση και μετάδοση της τεχνικής, όπως ακριβώς την ασκούσε ο ίδιος ο εμπνευστής της. 


Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε το 1999 όταν έγινε το πρώτο σεμινάριο εκμάθησης της τεχνικής στο Ζάππειο, από τον αναγνωρισμένο δάσκαλο της Αυστραλιανής Ακαδημίας Ανδρέα Ζόππο. Στο σημαντικό αυτό σεμινάριο συμμετείχαν ως επί το πλείστον φυσικοθεραπευτές και πρακτικοί μεθόδων όπως το shiatsu και Ρεφλεξολογία, οι οποίοι αναζητούσαν νέους δυναμικούς τρόπους βελτίωσης και εξάλειψης του πόνου και άλλων σωματικών προβλημάτων. 


Ποια είναι τα βασικά οφέλη της τεχνικής Bowtech;


Έχει τεκμηριωθεί ότι η Bowtech  διαμορφώνει και εναρμονίζει τη δραστηριότητα του συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού του αυτόνομου νευρικού συστήματος, τα οποία είναι υπεύθυνα για τις ακούσιες απαντήσεις του σώματος σε καταπονήσεις που προκαλούνται τόσο εκ των έσω όσο και από εξωτερικούς παράγοντες. Στη συνέχεια, η ζωτική ενέργεια ξαναρχίζει να ρέει πιο ελεύθερα, επικοινωνώντας κυρίως με μια άμεση αντίληψη χαλάρωσης και ευεξίας.


Η κατάσταση χαλάρωσης παρέχει στο σώμα την ευκαιρία να αναδιοργανωθεί μέσω της ενεργοποίησης διαφόρων νευρικών αντανακλαστικών. Αυτό διευκολύνει την έναρξη της διαδικασίας επούλωσης, στην οποία το σώμα σταδιακά επαναπροσδιορίζεται με ευεργετικά αποτελέσματα στις μυοσκελετικές δομές, το νευρικό σύστημα και τις σπλαχνικές λειτουργίες. Αυξάνει επίσης τη ροή του αίματος στις αρθρώσεις και βελτιώνει τον μεταβολισμό του νερού στους ιστούς του σώματος.


ΤοBowtech είναι, ορθώς,  γνωστό για την αποτελεσματικότητά του και έχει τη φήμη ότι συχνά δίνει τη λύση εκεί όπου δεν έχει λειτουργήσει καμία άλλη μέθοδος θεραπείας. Αυτή η τεχνική πιο συγκεκριμένα, διεγείρει τόσο την κυκλοφορία όσο και τη λεμφική και φλεβική αποστράγγιση, προάγει την αφομοίωση των διατροφικών παραγόντων και την αποβολή των τοξινών, αυξάνει την κινητικότητα των αρθρώσεων και βελτιώνει τη στάση του σώματος, προάγει τη συναισθηματική εξισορρόπηση και τη βελτιωμένη διάθεση, ενεργοποιεί την ανοσοποιητικό σύστημα, αποκαθιστά την ψυχοφυσική ευεξία και αυξάνει τη ζωτική ενέργεια. Ως επί το πλείστον, είναι μια πραγματικά αποτελεσματική βοήθεια για να παραμείνει κανείς υγιής και ενεργός για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Βέβαια, όσο πιο συστηματική είναι η εφαρμογή της μεθόδου τόσο μεγαλύτερης διάρκειας είναι τα αποτελέσματα, αφού αναζωογονούνται και ενεργοποιούνται μηχανισμοί που ήταν παραμελημένοι ή κακοποιημένοι, όπως το ενδοκρινολογικό σύστημα και ο μεταβολισμός. Επομένως, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και ως υποστηρικτική θεραπεία σε περιπτώσεις όπου συνίσταται από τον ιατρό συγκεκριμένη διατροφή. 


Άλλωστε, ο ίδιος ο Τομ Μπάουεν, προκειμένου να κάνει την τεχνική του περισσότερο αποτελεσματική συνιστούσε στους ασθενείς του να πίνουν πολύ νερό ώστε να βοηθήσουν το σώμα τους να αποβάλει τις τοξίνες. Ακόμη, προκειμένου να καταπραϋνθούν ανεπιθύμητα συμπτώματα έδινε απλές συνταγές με υλικά αγνά και παραδοσιακά που υπήρχαν σε κάθε σπίτι, όπως: ωμό παντζάρι για τον καθαρισμό των νεφρών, μηλόξιδο για τους μώλωπες και τα χτυπήματα, μαγειρική σόδα για τα οιδήματα. Οι συμπληρωματικές αυτές διατροφικές συμβουλές έχουν επίσης καταγραφεί από τους δημιουργούς της Ακαδημίας Bowtech. 


Συγκεκριμένα προβλήματα που επιλύονται με την τεχνική Bowtech


Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στα οποία έχει αποδειχθεί ευεργετική η τεχνική Bowtech: Αλλεργίες, άσθμα και άλλες αναπνευστικές διαταραχές, διάρροια και δυσκοιλιότητα, πεπτικές διαταραχές, δυσλεξία, πόνοι στο αυτί και λοιμώξεις, διαταραχές της όρασης, πονοκέφαλοι, αϋπνία, πόνος στα άκρα, λαιμός, οστεοαρθρίτιδα, αρθρίτιδα, ισχιαλγία, πόνος στην πλάτη, τραύμα ατυχήματος, χρόνιος πόνος, χρόνιο στρες, διαταραχές μυών ή οστών, οστεοαρθρικές διαταραχές του ισχίου και της λεκάνης, γόνατα, αστράγαλοι και πόδια, εμμηνορροϊκός κύκλος και εμμηνόπαυση, διαταραχές της ουροδόχου κύστης και των νεφρών, ενούρηση, νευραλγία, προβλήματα κροταφογναθικών αρθρώσεων, μειωμένη ενέργεια, ζάλη.


Παρά την ήπια τεχνική του, το Bowtech έχει δείξει ότι μπορεί να ωφελήσει, μερικές φορές με έναν πραγματικά εκπληκτικό και διαρκή τρόπο, τις πιο ποικίλες καταστάσεις. Άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να επωφεληθούν από τη μέθοδο, από βρέφη μέχρι ηλικιωμένους.


Ενδείκνυται επίσης για ασθένειες που σχετίζονται με το αναπαραγωγικό σύστημα: εάν ασκείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθιστά τον τοκετό λιγότερο επώδυνο, ενώ κατά τη στιγμή της γέννησης, σε περίπτωση δυσκολίας, μπορεί να είναι αποφασιστικό. Υπάρχει επιπλέον, μια συγκεκριμένη διαδικασία για τη διευκόλυνση της σύλληψης. Έχει αποδειχθεί επίσης πολύ χρήσιμο για παιδιά και μωρά, η θεραπεία τους βοηθά να ηρεμήσουν και συχνά να ανακουφίσουν τον πόνο που σχετίζεται με κολικούς.


Επιπλέον, το Bowtech χρησιμοποιείται από αθλητές για γρήγορη επίλυση τυχόν τραυματισμών, χωρίς να προκαλεί τραντάγματα: ο Τόμ Μπάουεν δημιούργησε αυτήν τη μέθοδο ακριβώς παρατηρώντας τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν τραυματίες ποδοσφαιριστές. 

Ποια είναι τα αποτελέσματα


Ο σκοπός του Bowtech, είναι φυσικά να βοηθήσει το άτομο να επιλύσει το πρόβλημα το οποίο τον οδήγησε να προσφύγει σε κάποιον θεραπευτή. Ο θεραπευτής είναι ο καταλύτης. Το σώμα έχει τη δυνατότητα και η μέθοδος δίνει την ευκαιρία να εκφράσει τις ταλαιπωρίες, να εκφράσει τους λόγους πίσω από το πρόβλημα και να αντιδράσει για να επουλωθεί: Είναι αυτονόητο ότι κάθε άτομο αντιδρά με τον δικό του τρόπο, στους δικούς τους χρόνους και με τους δικούς τους τρόπους.


Δεδομένου ότι σε γενικές γραμμές το άτομο αντιλαμβάνεται μια βαθιά χαλάρωση κατά τη διάρκεια της θεραπείας, είναι δυνατόν να προκύψουν γνήσιες αντιδράσεις, τόσο συναισθηματικές και ψυχικές όσο και σωματικές. Συνήθως, μετά το πρώτο άγγιμα, ο «ασθενής» έχει κάποια ενδεικτικά σήματα, γεγονότα, καταστάσεις ή αισθήσεις που έρχονται στο μυαλό, τα οποία βοηθούν στην αποκάλυψη του λόγου για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Το σώμα αναγνωρίζει το Bowtech ως μια αρχέγονη γλώσσα η οποία εξακολουθεί να χρονολογείται από την εποχή που ήταν έμβρυο, και ως εκ τούτου αισθάνεται ελεύθερη να εκφραστεί, μέσω πόνου ή δυσφορίας.


Αυτά είναι που εφιστούν την προσοχή του θεραπευτή στα σημεία που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Στο τέλος της συνεδρίας, το άτομο αντιλαμβάνεται γενικά μια ιδιαίτερη ευημερία, αισθάνεται πιο σωστό ως προς τη στάση του σώματος και δηλώνει με σιγουριά ότι αισθάνεται καλά.

Διαφορές με άλλα είδη μασάζ


Πρώτα απ 'όλα είναι καλό να τονίσουμε ότι η τεχνική Bowen δεν είναι στην ουσία μασάζ, επειδή η αφή και η παρουσία του χειριστή δεν είναι συνεχείς. Και αυτό, είναι σίγουρα το πιο συναρπαστικό και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Bowtech. Τα αγγίγματα εναλλάσσονται με παύσεις κατά τις οποίες -όπως προειπώθηκε- ο ασκών την τεχνική Bowen απομακρύνεται για να επιτρέψει βαθιά χαλάρωση. Αυτές οι παύσεις είναι πολύ σημαντικές, διότι δίνουν στον εγκέφαλο χρόνο να επεξεργαστεί το μήνυμα που έλαβε και να δώσει απάντηση.


Φυσικά, το Βοwtech διαφέρει και από το shiatsu, το οποίο ναι μεν βοηθά στην ενεργοποίηση και αναζωογόνηση ωστόσο περιλαμβάνει κινήσεις πιο έντονες. Αντίστοιχα διαφέρει και από τη ρεφλεξολογία καθώς η τεχνική του Τόμας Μπόουεν προβλέπει οικονομία κινήσεων: όσο λιγότερες κινήσεις ασκούνται πάνω στο σώμα, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα. Και αυτό, γιατί το Bowtech αξιοποιεί το γεγονός ότι ο εγκέφαλος, μέσω του νευρικού συστήματος, χρειάζεται να επεξεργαστεί απλές και σαφείς πληροφορίες. 

Bowtech στο Jadoube

 

Bowtech στο Jadoube


Η Σοφία Σταυρουλάκη είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Αθηνών. Μετά από την κλασσική εκπαίδευση που έλαβε διαπίστωσε ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό στη θεραπεία του ανθρωπινου πόνου. Στην προσπάθεια λοιπόν και στην αναζήτηση νέων μεθόδων και τρόπων που να ανακουφίζουν τον άνθρωπο, συνάντησε τη μέθοδο Bowen. Το ότι η μέθοδος στόχευε όχι μόνο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλά στην θεραπεία και ίαση του εκάστοτε προβλήματος, ήταν αυτό που την ενθουσίασε. Μετά από μερικούς μήνες με την ενασχόληση με τη μέθοδο, είδε τα θεαματικά αποτελέσματα σε παθήσεις που μέχρι τώρα υπήρξε περιορισμός. Ολοκλήρωσε την εκπαίδευση της μεθόδου κατέχοντας και τα 2 master. Εξασκεί τη μέθοδο από το 2014. 
 
Το J’ adoube είναι σκακιστικός όρος και σημαίνει “διορθώνω, φέρνω στη σωστή θέση”. Το J’ adoube- Manual Physio Lab δημιουργήθηκε για να κάνει ακριβώς αυτό. Στόχος είναι η εκ των βαθέων θεραπεία του ανθρώπινου σώματος και η διόρθωση των προβλημάτων και των υποκείμενων νοσημάτων.Στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και η επαναφορά στις δραστηριότητες.Η εξειδίκευση στο Bowtech, η εξατομικευμένη θεραπεία , το εξειδικευμένο ασκησιολόγιο και η συνεχής επικοινωνία με τους ασθενείς προάγουν τη λύση των προβλημάτων, την αποθεραπεία και την πρόληψη.