Η τεχνική Bowen (Bowtech) είναι μια μοναδική μορφή νευρομυϊκής επανόρθωσης. Λειτουργεί όχι μόνο μέσω του νευρικού συστήματος- τόσο στο δομικό όσο και στο μυϊκό επίπεδο, αλλά και μέσω του λεμφικού και καρδιαγγειακού συστήματος. Είναι γνωστή για την αποτελεσματικότητά της καθώς και για τη μείωση του χρόνου αποκατάστασης.

Το Bowtech είναι ένα μοναδικό εργαλείο για τη θεραπεία ολόκληρου του σώματος και δε μοιάζει με καμία άλλη μέθοδο θεραπευτικής αγωγής.

Απευθύνεται στο σώμα ως ενότητα και όχι στα μεμονωμένα συμπτώματα που το απασχολούν.

το Bowtech διεγείρει τους αισθητικούς ιδιοϋποδοχείς, τις αισθητήριες ίνες στα άκρα του περιφερικού νευρικού συστήματος, ενθαρρύνοντας έτσι το σώμα να ευθυγραμμισθεί και να επανέλθει στη φυσική του κατάσταση υγείας. Οι αισθητικοί ιδιοϋποδοχείς παρέχουν στο σώμα την αντίληψη θέσης και κίνησης.

Τα άκρα του νευρικού περιφερικού συστήματος περιέχουν μία ποικιλία υποδοχέων, που είναι τοποθετημένοι μέσα στον συνδετικό ιστό, στους μύες, στους τένοντες, στους συνδέσμους και στις περιτονίες.

Ένας συγκεκριμένος ιδιοϋποδοχέας -ο αισθητικός ιδιοϋποδοχέας πόνου- παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα της τεχνικής Bowen. Οι αισθητικοί ιδιοϋποδοχείς πόνου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο επιβλαβές ερέθισμα, το οποίο πιθανότατα στην πράξη βλάπτει τον σωματικό ιστό.

Με κάθε κίνηση Bowen, η περιτονία κινείται ελαφρά, χωρίς όμως να διαχωρίζεται βίαια. Όταν οι περιτονικές συμφύσεις χαλαρώσουν και ο ουλώδης ιστός μαλακώσει και συρρικνωθεί, τότε η περιτονία είναι σε κατάσταση να μειώσει την έντασή της. Οι μυοσκελετικές δομές μπορούν τότε να αυξήσουν την κινητικότητά τους και να ενεργοποιήσουν το πλήρες δυναμικό της ισχύος τους.

Έτσι, τεντώνοντας τις κολλαγόνους ίνες και μεταβάλλοντας το σχήμα του συνδετικού ιστού με της χαμηλής έντασης κινήσεις Bowen, οι αισθητικοί ιδιοϋποδοχείς πόνου, που βρίσκονται μέσα στην περιτονία και το συνδετικό ιστό, διεγείρονται και μεταδίδουν ένα ερέθισμα ΜΗ αισθητικού πόνου μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος στο φλοιό. Ο φλοιός αναγνωρίζοντας αυτή την πληροφορία, αρχίζει την θεραπευτική διαδικασία γι’ αυτό το στάδιο επισκευής, μεταδίδοντας το μήνυμα μέσω των φυγόκεντρων ινών, να αφαιρεθεί η φλεγμονή και να χαλαρώσουν οι μυϊκές ίνες και οι συνδετικοί ιστοί.