Κήλη Αυχενικής μοίρας 

Η Αυχενική μοίρα έχει 7 σπονδύλους και υποστηρίζει το βάρος και τις κινήσεις του κεφαλιού.
Οι κήλες της αυχενικής μοίρας μπορούν να συμβούν από τον Α2-Α3 σπόνδυλο έως τον Α7- Θ1. Αναλόγως λοιπόν σε ποιο ή σε ποια μεσοσπονδύλια διαστήματα σχηματίζεται η κήλη, καθώς και τη βαρύτητά της, έχουμε και τα ανάλογα συμπτώματα.

Τα συνήθη είναι:
 

  • Πόνος στον αυχένα ή/ και στην ωμοπλάτη
  •  Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα άκρα από τον ώμο και συχνά έως τα δάχτυλα.
  • Αδυναμία στο βραχίονα, πήχη ή και άκρα χείρα.
  • Δυσκολία στη λεπτή κινητικότητα.


Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση

 Ο σκοπός της φυσικοθεραπείας είναι να επιστρέψει τον ασθενή στην πλήρη δραστηριότητα το συντομότερο δυνατόν και να αποτρέψει κάποιον επανατραυματισμό. Ο ασθενής θα διδαχτεί τη σωστή στάση σώματος, το πως να σηκώνει βάρη, θα επαναπρογραμματίσει τη βάδιση, θα δυναμώσει και θα διατείνει τους μυς του αυχένα, του ώμου και του χεριού. Η άσκηση και οι διατάσεις είναι τα σημεία κλειδιά στη θεραπεία του ασθενή και θα πρέπει να γίνουν μέρος της καθημερινής τους ρουτίνας.

Η θεραπευτική μέθοδος Bowen στοχεύει αρχικά στη μείωση του μυικού σπασμού που προκαλείται από την πίεση του νεύρου. Στη συνέχεια, στην αποσυμφόρηση του νεύρου και κατά συνέπεια της φλεγμονής του.
Ένα ποστοστό ασθενών της τάξης του 80% παρατηρεί ανακούφιση από την πρώτη κιόλας συνεδρία, ενώ το 85% βλέπει σημαντική βελτίωση μετά την 3- 4 συνεδρία.

 https://www.webmd.com/pain-management/what-is-a-herniated-cervical-disk#2
https://www.spine-health.com/conditions/herniated-disc/cervical-herniated-disc-