ΚΗΛΗ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ

Γενικά

Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου προκύπτει όταν ο πυρήνας του μεσοσπονδύλιου δίσκου προβάλλεται και κατόπιν ρηγνύεται μέσα από μια αδύναμη περιοχή του ινώδους δακτυλίου και πετάγεται προς τα πίσω, είτε προς την αριστερή είτε προς τη δεξιά πλευρά, ενίοτε και στο κέντρο.

 

Μορφολογία

Η Σπονδυλική στήλη αποτελείται από 24 κινητούς σπονδύλους.
Από κάθε σπόνδυλο εξέρχονται ένα ζευγάρι νεύρα που διακλαδώνεται στο σώμα.

 

Οι  μεσοσπονδύλιοι δίσκοι είναι σα μαξιλαράκι μεταξύ των σπονδύλων και  περιέχουν μία ζελέδινη ουσία στο κέντρο τους, τον πηκτοειδή πυρήνα. Το εξωτερικό μέρος του δίσκου είναι φτιαγμένο από ινώδη χόνδρο, τον ινώδη δακτύλιο,  που κρατάει τον πυρήνα προστατευμένο.

Όταν το εξωτερικό περίβλημα, δηλαδή ο ινώδης δακτύλιος, αποκτήσει σχισίματα ή ρήξεις και άρα γίνει ευάλωτος, ο πηκτοειδής πυρήνας θα πεταχτεί προς τα πίσω.

Αυτή η προβολή του πυρήνα ονομάζεται κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Ανάλογα με την πλευρά στην οποία θα προβάλει (αριστερά ή δεξιά και ενίοτε στο κέντρο) θα ερεθίσει και επηρεάζει τα υποκείμενα νεύρα, της αριστερής, της δεξιάς ή και ενίοτε και τις 2 πλευρές του σώματος.

Αιτίες

  • Η Ηλικία: όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος, οι δίσκοι αφυδατώνονται και γίνονται πιο σκληροί. Ο ινώδης δακτύλιος φθείρεται. Ο πηκτοειδής πυρήνας προβάλει από το σχίσιμο στον ινώδη δακτύλιο, προκαλώντας πόνο όταν εφάπτεται στο νεύρο.
     
  • Τραυματισμός: ο σπόνδυλος μπορεί να τραυματιστεί από το σήκωμα βαριών αντικειμένων ή την απότομη στροφή ή συστροφή του κορμού.
     
  • Κληρονομικότητα
     
  • Τραυματισμός υπέρχρησης: επαναλαμβανόμενες κινήσεις καταπόνησης από επαγγελματικές ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες, οδηγούν σε πρόωρο εκφυλισμό του μεσοσπονδύλιου δίσκου.


Οι κήλες είναι περισσότερο συχνές σε άτομα 30-40 ετών, παρόλο που μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι έχουν πιο αυξημένο ρίσκο να παρουσιάσουν κήλη εάν εμπλέκονται σε κουραστικές δραστηριότητες.



Συμπτώματα

Τα συμπτώματα από την κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου ποικίλουν ανάλογα με την τοποθεσία της κήλης και την προσωπική αντίδραση στον πόνο.

 

Παρουσία ενός ή περισσοτέρων συμπτωμάτων, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ορθοπεδικό ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση και πιθανώς να δώσει διερευνητικές εξετάσεις, όπως η Μαγνητική Τομογραφία (MRI), η Ακτινογραφία, το Ηλεκτρομυογράφημα (EMG), η Αξονική Τομογραφία (CT scan).

Κήλη Αυχενικής μοίρας

 

 

 

 

https://mayfieldclinic.com/pe-hcdisc.htm
https://www.webmd.com/pain-management/what-is-a-herniated-cervical-disk#2
https://www.spine-health.com/conditions/herniated-disc/cervical-herniated-disc-
https://www.healthline.com/health/fitness-exercise/herniated-disk-exercises#cervical-radiculopathy